2022.09.06.

Akikre büszkék vagyunk

Roma nőként csodát visz véghez Danis Lídia színésznő

Danis Lídia Fotó: Földi Ádám/GLAMOUR

 

GLAMOUR októberi számának címlapján tündököl Szabó Ádám képén, az őszi nap fényében Danis Lídia színésznő. Az életéről, karrierjéről, a szerepeiről, az élet értékeiről, a magyarországi romák helyzetéről beszélget a magazin tizennyolcadik évét is jelentő lapszámban Bódis Krisztával, a Van helyed alapítvány alapítójával. Szem nem marad szárazon!

Mindenkit meg fog érinteni ez a nagyon őszinte interjú a sikeres színésznővel, akinek számos díjjal elismerték már az alakításait, pályáját. Autonóm, szabad, erős nők sorát alakította színpadon. Játszotta Ibsen Hedda Gablerét, akit a színháztörténet a női Hamletként tart számon. Alakította Shakespeare Makrancos hölgyének domesztikálhatatlan Katáját, Lady Macbethet, Stuárt Máriát. Igazi ikonnak számít már!

Romaként Magyarországon

Párbeszédre van szükség a többségi és a kisebbségi társadalom között, erre erősít rá a nagyon megható interjú. A GLAMOUR magazin mostantól rendszeresen bemutat roma származású alkotókat, orvosokat, sikeres embereket, ezzel a szerkesztők árnyalni kívánják a romákról kialakult sztereotip képet.

Danis Lídia Fotó Földi Ádám/GLAMOUR

Nőként, roma származásúként Lídiának nagyon keményen meg kellett dolgoznia a sikerért, és ebben példát mutat mindannyiunknak. Bódis Kriszta író, az interjú készítője maga is aktivista, évtizedek óta a romák integrálásával, oktatásával is foglalkozik, alapítványa már több roma fiatalt juttatott be elit gimnáziumokba, ezzel igyekeznek felzárkóztatni a szegregációban élő fiatalokat és családjaikat. A cikk írójaként is a társadalmi változást tartja szem előtt, és többek között a többségi társadalomban berögzült, nem a romák által alakított romaképre is rákérdez Lídiánál.

A roma származásomból fakadó negatív megkülönböztetések miatt mindig lentebbre pozícionáltam magam, és ettől sok esetben védtelen vagyok mindmáig. Romaként mindig úgy éreztem, hogy bizonyítanom kell, hogy én is vagyok olyan jó, mint ti - fejti ki a színésznő a GLAMOUR magazinban.

A romák Magyarországi helyzetéről is elmondja a véleményét a GLAMOUR októberi számának oldalain:

Itt mindenkinek kiáltani kellene! Rég kiáltania kéne mindenkinek. Emberileg nem viselem el, látva ezt a nyomort. Zokogok és nem tudom értelmezni, hogy sokan azt se fogják fel, hogy mekkora kincs az, hogy nekünk megadatik, hogy a csapból folyik a víz, vagy hogy a gyermekeink minőségi élelemhez jutnak. Ez a természetes. De nem mehetünk el a másik mellett. Nem mehetünk el!

Forrás:https://www.kiskegyed.hu/eletmod/glamour-napok-2022-osz-danis-lidia-bodis-kriszta-glamour-cimlap/kqb7ez8