2022.08.01.

Megemlékezés

A roma holokausztra emlékeztek Nagykanizsán

Nagykanizsán a Vár utcai Roma Holokauszt emlékműnél tartott megemlékezést pénteken a roma nemzetiségi önkormányzat. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigány származású embert végeztek ki, az áldozatokra emlékeztek a résztvevők.

A főhajtáson a város és megye prominens személyiségei is megjelentek, köztük Bizzer András alpolgármester, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Orsós Vendel, a Zala Megyei Roma Önkormányzat elnöke.

- Emlékezni jöttünk ide, nem gyászolni, a gyász ideje lejárt, az emlékeztetés örökké megmarad - fogalmazott beszédében Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. - Azok a sebek, melyeket roma közösségünk testén ejtettek a náci németek, soha nem merülnek feledésbe. Augusztus 2-án, a hivatalos emléknapon Auschwitz-Birkenauban tisztelgünk a roma áldozatok emléke előtt. Még 78 év elteltével is fájó sebeket szaggat fel az a tény, hogy voltak olyan emberek, akiknek azért kellett meghalniuk, mert a bőrük sötétebb volt az átlagosnál, vagy éppen más valláshoz tartoztak.

Teleki László hozzátette: ma, amikor a világot mély gazdasági és morális válságok sújtják, s a szomszédos országban háború zajlik, sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy a vezető politikusok miként beszélnek a többség és a kisebbségek viszonyáról.

Ezután Bizzer András alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: erkölcsi kötelességünk az áldozatok emlékét megőrizni, e történelmi katasztrófa tényét megismertetni az újabb generációkkal, hogy jobban megismerhessük önmagunkat és a bennünk lakozó erőket.

- De az embernek erre a szörnyű arcára is emlékeznünk kell, hogy a jövőben ilyen soha ne ismétlődhessék meg - tette hozzá. - Mert e 20. századi trauma napjaink traumája is, melyre meg kell találnunk közösen a gyógyírt, amihez a közös jövőbe vetett hit adhat erőt.

Ezt követően dr. Schauta Marcell önkormányzati képviselő (ÉVE) lépett a mikrofonhoz. A képviselő a háborúval kapcsolatban többször idézett Orbán Viktor miniszterelnöktől. Leszögezte: a magyar kormánynak eddig egyszer sem sikerült elítélnie Putyint a vérontásért. Idézett a kormányfő tusnádfürdői beszédéből is. Napi politikai aktualitásokat érintő beszéde megdöbbentette a hallgatóságot. Az utána felszólaló Orsós Vendel, a megyei roma önkormányzat elnöke elnézést kért az önkormányzati képviselő nevében. Kiemelte: ez egy holokauszt-megemlékezés, nem pedig politikai kampánygyűlés.

- A város, az emlékezők sokat köszönhetnek a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzatnak, amely sokat tesz azért, hogy emlékeztesse a jövő generációját a haláltáborok szörnyűségeire - mondta Orsós Vendel. - Olyan borzalmakat éltek át az emberek, melyek örökre elkísérnek bennünket és felhívják a figyelmet a nácizmus üldözésének fontosságára.

Ezt követően a résztvevők az emlékműnél koszorúkat helyeztek el és mécseseket gyújtottak.

Forrás:https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/07/a-roma-holokausztra-emlekeztek-nagykanizsan-