2023.01.04.

Megújult a Rádió Dikh

Új műsortstruktúrával és zenei kínálattal felfrissült a 100.3 Rádió Dikh.

Éppen egy évvel ezelőtt indult el a Rádió Dikh, a Dikh TV rádiócsatornája. Épp úgy, mint a televíziós csatorna, a rádió is szórakoztató roma műsorokat sugároz. Adását Budapesten és környékén az FM 100.3 Mhz-en sugározza. 

A rádió küldetése, hasonlóan a Dikh TV-hez, hogy közelebb hozza a roma kultúrát a többségi társadalomhoz. Szórakoztató; zenei csatornaként ezt a missziót a Dikh Tv főleg a romák páratlan zenei ízlésére, és előadóik tudására alapozza, de nyelv- és táncoktatás is a program része. A Rádió Dikh a közszolgálati óráiban a roma művészetek még szélesebb spektrumát mutatja be a hallgatóknak: irodalom, színház, filmművészet is napirendre kerül. A két médium így Európában is egyedülálló módon mutatja be egy roma kisebbség értékeit.

Mivel rádiónk alapküldetése, hogy Európában is egyedülálló módon mutassa be egy roma kisebbség értékeit, rádiónkban folyamatos és állandó szereplők a roma társadalom képviselői, legyen szó közéletről, kultúráról, művészetekről vagy civil szféráról.

A Rádió Dikh az első születésnapján teljesen megújult. Hétköznap délelőttönként új, szórakoztató műsorral jelentkezik 9 és 12 óra között. A Romantic énekesnője, Völgyi Zsuzsi,  Maka Gyuszival közösen köszönti a hallgatókat a Rádió Dikh adásában. Utánuk következik Patai Anna 12 és 15 óra között. Az énekesnőt 2010-ben zárta a szívébe az egész ország, amikor egy tehetségkutatóban vett részt. Kiesése után sorban kapta a felkéréseket, új videoklipekkel és dalokkal készült, mindeközben pedig belecsöppent a színházak világába is. Anna a műsorvezetést 2012-ben próbálhatta ki előszőr, az "Ének Iskolája" online riportereként.

15 és 18 óra között hallható januártól Magyarország első roma kívánságműsora a BóDIKH kivánságműsor, aminek a híres zenészdinasztia tagja, Bódi Csabi JR a műsorvezetője. A kívánságok után minden hétköznap 18 órakor kezdődik a Roma Szalon, a Rádió Dikh magazinműsora. Olyan műsorokat gyártunk, amelyben mindenki megtalálja a számára hasznos információt (közélet-oktatás), ami mankót jelenthet a mindennapi életben való boldoguláshoz (egészség, környezetvédelem). Célunk, hogy a kismamákat, nyugdíjasokat, nagyszülőket-szülőket éppúgy megszólítsa a műsor (sport, környezettudatos témák, gyermeknevelés), mint a fiatal felnőtteket, akik most kezdik a „nagybetűs életet” (karrier). Célunk ezzel az volt, hogy színesítsük a műsort.

A roma művészek hiteles bemutatása garantált, a műsor készítői (Kökény Anna, Rózsa Mónika, Szilvási István, Dr. Suki András, Halper László) pedig a csatorna egyéb műsoraival koherensen dolgoznak a méltó roma médiakép kialakításán és megjelenítésén. A Roma Szalon olyan kulturális magazin, amely bemutatja a kortárs roma művészetet, a sokszínű roma zenei élet szereplőit, a képzőművészet meghatározó roma alkotóit, a kortárs irodalom, valamint a színház-filmművészet reprezentánsait. A műsorban bemutatásra kerülnek a roma hagyományok és megismerhetjük roma sportolóinkat is.

Újdonság, hogy pénteken és szombat esténként Dikh bulit hallhatnak a hallgatóink 21 és 24 óra között. A műsorvezető Szilvási István garantálja a jókedvet és legjobb mulatós zenéket. 

A hétvégéket tekintve gasztronómiai, irodalmi, vallási műsorokkal készülünk hallgatóinknak, de minden szombaton és vasárnap 12 és 13 óra között hallhatók a legszebb cigánynóták a Húzd rá, cigány című műsorunkban.

Szombatonként 18 és 20 óra között jelentkezik a Re-Generáció Bakondi Jázmin és Bakonyi Roland műsora. Néhány évvel ezelőtt még egy kalap ​alá került ​az Y és az 1996 után született Z generáció a munkaerő-piacon mutatott jellemzőik tekintetében​. Azonban a munka világában egyre nagyobb számban jelentkező legújabb generációról ma már érdemes felderíteni a csak rájuk jellemző értékrendi, felfogásbéli ​sajátosságokat.

A Rádió Dikh Re-Generáció magazinműsora azzal a céllal indult, hogy beszéljünk mindenről, amiről tudunk, de mindig egy kicsit többet, kicsit mást is elmondjunk róla. Heti rendszerességgel foglalkozunk a fiatalokat (Z generáció)  is érintő fontosabb témákkal. Az utóbbi időszakban arra is nagy gondot fordítunk, hogy lehetőség szerint több témát fel tudjunk dolgozni egy adáson belül. Például a közügyekkel, az oktatással, az egészségüggyel, a kultúrával és a családi témákkal kapcsolatban.